logo2015

logo                                 

 

Herenstraat 5, 4175 CC Haaften


Aankondiging Najaarssymposium

 

thema:

 

Optische illusies en andere bijzondere waarnemingen

 

op dinsdag 1 december 2020

 

tijd:  19:30 tot 22:00 uur
plaats: Webinar

 

Info accreditatie en entree*

Inschrijving is niet meer mogelijk.

Programma:

19.30-19.35 uur 

Welkom

19.35-20.05 uur

Drs. Peter Verstraten [Manager Zorginhoudelijke ondersteuning, dir. Expertise, Innovatie en Kennis, Robert Coppes Stichting] 

Het Charles Bonnet Syndroom opnieuw bekeken

In deze lezing worden de diagnostische criteria van het Charles Bonnet Syndroom (CBS) besproken en prevalentiegegevens gepresenteerd. De kenmerken van CBS worden geïllustreerd met voorbeelden van deze hallucinaties. Na bespreking van de risicofactoren en de gevolgen van CBS wordt een model gepresenteerd voor het ontstaan van CBS-hallucinaties. Tot slot worden verschillende behandelingsopties besproken.

20.05-20.35 uur

Prof. dr. Lieuwe de Haan [Hoogleraar psychotische stoornissen, psychiater, Amsterdam UMC / Arkin]

Visuele hallucinaties bij psychotische aandoeningen

In deze lezing wordt ingegaan op de epidemiologie van psychotische stoornissen en het klinisch beeld van schizofrenie. Ook wordt ingegaan op wat dopamine te maken heeft met psychose en de prevalentie van visuele hallucinaties bij psychotische stoornissen. Tot slot wordt de aard van de visuele hallucinaties bij psychotische stoornissen toegelicht.

20.35-21.00 uur

Pauze

21.00-21.30 uur

Prof. dr. Joost Heutink [Hoogleraar visuele stoornissen bij niet-aangeboren hersenletsel, Rijksuniversiteit Groningen, dir. Kennis, Expertise, Innovatie, Koninklijke Visio]

Bálint syndroom en akinetopsie

Het syndroom van Bálint is een neurologische aandoening waarbij mensen slechts aandacht hebben voor één object. Akinetopsie houdt het onvermogen in om beweging te zien. In de lezing wordt ingegaan op de oorzaken en de verschijningsvormen van beide aandoeningen, de complexiteit ervan en met name wat we ervan kunnen leren als het gaat om de ruimtelijke cognitie.

21.30-22.00 uur

Prof. dr. Rob van Lier [Hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, Donders Instituut, Radboud universiteit Nijmegen] 

De magie van de waarneming

Alles wat wij zien is het resultaat van een proces dat start met betekenisloze lichtvlekken op het netvlies van ons oog. In korte tijd construeert ​het brein daaruit een betekenisvolle wereld met objecten die we meestal vrijwel onmiddellijk herkennen. In deze lezing zullen we de 'trukendoos' van het visuele brein nader bekijken en bespreken.

 

*Accreditatie wordt aangevraagd voor oogartsen, optometristen, orthoptisten, ergotherapeuten en klinisch fysici.
Entree: gratis voor leden; €15 voor niet-leden; €5 voor studenten.
Lidmaatschap voor een jaar €17,50.