logo                                 

 

Herenstraat 5, 4175 CC Haaften


Najaarssymposium

 

thema:

 

Ontwikkelingen in Navigatie

en afscheid van THEO BLOM

 

op dinsdag 21 november 2017

 

tijd: 19:30 tot 22:00 uur

plaats: Hogeschool Utrecht, Bolognalaan 101, 3584 CJ , Utrecht

 

Programma:

19.30-20.10 uur

Timon van Hasselt [Adviseur Ondersteunende Technologie, Koninklijke Visio] 

foto Timon van HasseltNavigatie-ontwikkelingen: het loopt vaart!

Timon van Hasselt navigeert ons door de technologische ontwikkelingen en trends op het gebied van oriëntatie en mobiliteit & plaats en positiebepaling. Wat betekenen deze mogelijkheden voor blinde en slechtziende mensen, nu en in de toekomst? Timon neemt ons mee naar een gesprek in het jaar 2047 en kijkt terug op hoe het was in 2017 toen iedereen nog eigenaar was van een eigen auto die men zelf bestuurde, er bestonden navigatie apps waarop je routebeschrijvingen kreeg die soms niet up-to-date waren. Voor het VRS symposium moest je nog fysiek op pad naar Utrecht waarvoor je eerst in een lange file stond. Echter, blinde en slechtziende mensen hadden toen al veel baat bij de eerste versies van de technieken die we nu in het jaar 2047 zo vanzelfsprekend vinden…

 

20.10-20.20 uur

Afscheid van Theo Blom, docent optometrie opleiding HU en erelid VRS

 

Pauze

 

20.50-21.25 uur

Joey van der Bie [Onderzoeker, Kenniscentrum CREATE-IT, Hogeschool van Amsterdam]

foto Joey van der Bie

Outdoor navigatie: Eye Beacons

Al een klein decennium werkt Joey van der Bie met de sensoren van de smartphone. Sinds 2013 werkt hij als onderzoeker bij het lectoraat Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam om met Internet of Things technologie en de sensoren van de smartphone het welzijn van mensen te bevorderen. Onbekende routes, drukke pleinen en onverwachte obstakels vormen een grote uitdaging voor visueel beperkten bij het navigeren door de openbare ruimte. Met bluetooth Beacons, een smartwatch- en smartphone-app is navigatie door de stad vandaag nog makkelijker te maken. In het EyeBeacons onderzoeksproject wordt samengewerkt tussen de Hogeschool van Amsterdam, Koninklijke Visio, Bartiméus, Hogeschool Saxion, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Info.nl.

 

21.25-22.00 uur

Paul de Nooij [projectleider ICT4VIP, Bartiméus]

Indoor navigatie: de Virtuele Geleidelijn app

foto Paul de NooijPaul de Nooij is expert op het gebied van Nieuwe Media & Digitale Cultuur en werkt bij Bartiméus als adviseur computertoegankelijkheid. Sinds 2014 is hij projectleider bij het programma ICT4VIP. De kerntaak van ICT4VIP is het creëren van innovatieve ICT- gerelateerde projecten waar de “visually impaired person” (VIP) baat bij heeft doordat deze bijdragen aan een zelfstandig leven. Samen met Geodan ontwikkelt Bartiméus een ‘virtuele geleidelijn’ applicatie. Met deze baanbrekende innovatie kunnen mensen met een visuele beperking zich veiliger, onafhankelijker en makkelijker verplaatsen in openbare ruimtes. Door gebruik te maken van de nieuwste 3d sensing technologieën is er geen noodzaak voor een plattegrond van het gebouw, geen externe apparatuur benodigd zoals bluetooth bakens en worden alle berekeningen op de smartphone uitgevoerd. Daardoor is het mogelijk overal een virtuele geleidelijn 'aan te leggen' die is afgestemd op de voorkeuren van de gebruiker. De app is multi-inzetbaar en kan je helpen met het vinden van je route in het ziekenhuis tot aan het vinden van een lege stoel in een bioscoopzaal.

 

 

Accreditatie wordt aangevraagd voor oogartsen, optometristen, orthoptisten, ergotherapeuten en klinisch fysici.