VERENIGING voor

REVALIDATIE bij

SLECHTZIENDHEID     POSTBUS 10417,  6000 GK  WEERT


Vooraankondiging Najaarssymposium

thema:

Nystagmus

 

op dinsdag 25 november 2014

 

tijd:      19:30 tot 22:00 uur
plaats:   Hogeschool Utrecht, Bolognalaan 101, 3584 CJ Utrecht.

Programma:

Prof.dr. J. (Hans) van der Steen [neurowetenschapper, hoogleraar visuele informatieverwerking Erasmus MC]
Nystagmus: aansturing van de ogen uit balans
Wat is nystagmus? Welke vormen van nystagmus kunnen we onderscheiden? Wanneer is nystagmus functioneel en wanneer duidt het op abnormale aansturing van de ogen en wat zijn daarbij mogelijke oorzaken? Hans van der Steen geeft een kijk in de machinekamer van de oogbewegingssturing en laat zien waar het mis kan gaan.
 
Prof.dr. J.R.M. (Hans) Cruijsberg [oogarts, emeritus hoogleraar Radboud UMC]
Nystagmus: “taai maar niet saai”
Hans Cruysberg heeft als hoogleraar klinische neuro-ophthalmologie veel patiënten met nystagmus gezien bij de diagnostiek van (aanvankelijk) onverklaarde aandoeningen. De casuïstiek en wetenswaardigheden die hij bespreekt zijn van nut zijn voor de klinische praktijk. Hij kenmerkt het onderwerp nystagmus als “taai maar niet saai”.

Uitreiking VRS-scriptieprijs, aansluitend pauze

Drs. E. (Ellen) van Minderhout [orthoptist, MC Haaglanden]
Klinisch onderzoek bij nystagmus
In de voordracht wordt het klinisch onderzoek bij verschillende vormen van nystagmus besproken; met name het onderzoek en follow-up bij het jonge kind. Ook worden de mogelijkheden en onmogelijk-heden van behandelopties toegelicht. Ten slotte wordt het belang van voorlichting en het aanreiken van “leefregels” besproken.
 
E.A.W. (Ed) van der Sande RA [vader van 3 zonen met nystagmus, oprichter Nystagmus Netwerk Nederland]
Leven met nystagmus in de praktijk
Introductie Nystagmus Netwerk en haar doelstellingen, maar ook persoonlijke ervaringen wat betreft zijn drie kinderen met nystagmus, het zelfbeeld van de kinderen en het effect op het dagelijks leven van de rest van het gezin. Oftewel leven met een beperking in de praktijk.

De bijeenkomst is geaccrediteerd door het NOG met 3 punten.

De toegang tot het symposium is gratis voor VRS-leden. Niet-leden betalen €15,= aan de ingang. Voor slechts €15,= per jaar wordt u overigens al lid van de VRS. U hebt dan gratis toegang tot alle symposia en ontvangt jaarlijks het symposiumboek. Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u mailen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.vvrbs.nl.