Kort na de heropening van het Rijksmuseum besluit de directie de witte trappen in het Atrium grondig aan te passen. De aanleiding is de val van een bezoeker die daarbij een hoofdwond opliep. Zo maar een voorbeeld hoe mensen in een onoverzichtelijke situatie struikelen, ergens tegenop botsen of de weg kwijt raken. Zicht op Ruimte is dé handreiking voor Iedereen die zulke incidenten wil voorkomen. De schrijvers, winnaars van internationale prijzen voor veiligheid, ontwerpen en wayfinding, komen van de Vrije Universiteit en van het ontwerpbureau Mijksenaar.

Het boek is belangrijk voor eigenaren en beheerders van gebouwen voor wie de veiligheid en het comfort van hun bezoekers centraal staat. Even interessant is het boek voor gebruikersorganisaties en overheden die betrokken zijn bij de inrichting van de gebouwde omgeving. Maar bovenal is het handzame boek ideaal voor architecten en ontwerpers. Het gaat over wat mensen willen en kunnen zien en hoe daar in het ontwerp rekening mee gehouden kan worden.

Het boek heeft drie peilers. De eerste, het hoofdstuk ‘Zien en niet Zien’, gaat over de grenzen van de visuele waarneming. Waar komt de illusie vandaan dat je alles in één oogopslag scherp ziet? Hoe helpt het zien bij het bewaren van het evenwicht? Hoe zien ouderen en mensen met een visuele beperking? De antwoorden op deze en andere vragen leiden tot universele principes voor het gebruik van licht, kleur, contrast en afmetingen van objecten.

Het tweede hoofdstuk, ‘Kritische situaties’, bespreekt wat internationaal geaccepteerd wordt als de minimum standaard voor de visuele toegankelijkheid en bruikbaarheid van de gebouwde omgeving.

Het derde hoofdstuk, ‘Wayfinding’, is van de ontwerpers van de bewegwijzering op Schiphol en JFK in New York. Het beschrijft in detail het ontwerpproces van wayfinding in samenhang met het werk van architecten en grafisch ontwerpers. De achtergrondgedachte is steeds dat iedereen, ook de gestresste bezoeker en de bezoeker met minder zicht, op basis van visuele informatie zijn bestemming moet kunnen vinden in uitgestrekte gebouwencomplexen.

Met de groeiende participatie van ouderen aan het openbare leven neemt het belang van visueel veilig ontwerpen toe. In het nawoord filosoferen de auteurs over de toekomst van deze veelbelovende ontwerpwijze.

Zicht op Ruimte komt uit in januari 2014. Het boek van Berry den Brinker, Atja Apituley en Jeroen Smeets heeft 168 pagina’s met ruim 100 full color foto’s en figuren. Prijs € 27,50.

Vragen? Neem contact op met dr Berry P.L.M. den Brinker of neem een preview op www.silvur.nl.

M +31(0)653965125
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.